Οι Αλκυονίδες ημέρες της Αθήνας

Οι Αλκυονίδες ημέρες της Αθήνας

Category : podcast

Οι Αλκυονίδες Ημέρες

Οι Αλκυονίδες Ημέρες είναι οι πιο περίεργες ημέρες του Ιανουαρίου στην Αθήνα. “Ιανουάριος ο γελαστός” λέει ο λαός. Ο μήνας που γελάει. Γιατί γελάει όμως; Ο χειμώνας στην Ελλάδα δεν είναι πολύ βαρύς. Κάνει κρύο, αλλά πολύ σπάνια χιονίζει. Όταν όμως είναι οι ημέρες της Αλκυόνης, ο καιρός είναι το κάτι άλλο! Όπως λέει και το ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη “Και στης ζωής τους πιο βαριούς χειμώνες / Αλκυονίδες μέρες καρτερώ.”

Τι συμβαίνει αυτές τις περίεργες μέρες όμως;

Για δύο εβδομάδες, δηλαδή δεκατέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου, ο καιρός στην Αθήνα είναι ζεστός. Ούτε κρύο, ούτε βροχή, ούτε χιόνι. Για δύο εβδομάδες ο Αττικός ουρανός έχει ηλιοφάνεια. Ο καιρός είναι καλός και τα ρούχα που φοράνε οι Αθηναίοι είναι ελαφρά. Μερικοί κάνουν μπάνιο στη θάλασσα!

Είναι μαγικό αυτό το φαινόμενο;
Σύμφωνα με τον μύθο, ναι. Λέει ο Απολλόδωρος:

Ἀλκυόνην δὲ Κῆυξ ἔγημεν Ἑωσφόρου παῖς. οὗτοι δὲ δι᾽ ὑπερηφάνειαν ἀπώλοντο: ὁ μὲν γὰρ τὴν γυναῖκα ἔλεγεν Ἥραν, ἡ δὲ τὸν ἄνδρα Δία, Ζεὺς δὲ αὐτοὺς ἀπωρνέωσε, καὶ τὴν μὲν ἀλκυόνα ἐποίησε τὸν δὲ κήυκα.

Δηλαδή, η Αλκυόνη παντρεύτηκε τον Κήυκα, τον γιο του αστεριού Εωσφόρου. Το ζευγάρι ήταν πολύ υπερήφανο. Και για αυτή την ύβρη, τιμωρήθηκαν. Ο Κήυξ έλεγε την γυναίκα του “Ήρα” και η Αλκυόνη έλεγε τον άνδρα της “Δία”. Τους άκουσε ο αληθινός Δίας και τους έκανε μαγικό, τους μεταμόρφωσε σε όρνια. Εκείνη μεταμορφώθηκε στο πουλί αλκυόνη.

Η αλκυόνη έκλαιγε. Έκλαιγε, έκλαιγε, έκλαιγε. Γιατί είχε μεγάλο πρόβλημα. Γεννούσε δίπλα στην θάλασσα, αλλά τα κύματα σκότωναν τα μικρά πτηνά της. Την άκουσε ο Δίας να κλαίει και λυπήθηκε.

Από τότε, με νέο μαγικό του Δία, οι άνεμοι σταματάνε για δεκατέσσερις ημέρες και κάνει τόση ζέστη στην Αθήνα. Η αλκυόνη τώρα μπορεί να γεννήσει τα αυγά της χωρίς κίνδυνο. Μετά τις δεκατέσσερις ημέρες, κάνει πάλι κρύο!

Σύμφωνα όμως με την επιστήμη, δεν είναι μαγικό του Δία αυτό το φαινόμενο.

Η μετεωρολογία και η φυσική λένε ότι στο γεωμετρικό πλάτος της Ελλάδας, τις ημέρες του Ιανουαρίου το βαρομετρικό είναι υψηλό. Δηλαδή, ο αέρας έχει πίεση μεγαλύτερη. Στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνει κρύο, φυσάει και βρέχει. Στην Ελλάδα δεν φυσάει, και επομένως δεν βρέχει. Ο ήλιος είναι δυνατός (“ήλιος με δόντια”) και είναι η καλύτερη εποχή για μικρές εκδρομές στο Αττικό τοπίο και τα νησιά του Σαρωνικού. Κάθε χρόνο, λοιπόν, για δεκαπέντε ημέρες μέσα στον παγωμένο Ιανουάριο, στην Αθήνα έχει καλοκαίρι!

Μέσα στο χειμώνα, λοιπόν, πάμε στην θάλασσα για μπάνιο. Τώρα που έχει καλοκαιρία και ηλιοφάνεια!